divendres, 9 de desembre de 2016

Entrevista a Héctor Lozano, creador i guionista de Merlí (también traducida al español)

Entrevista a Héctor Lozano, creador i guionista de Merlí 

"Sí, Sí... Sóc complicat, però encara ho és més el món en el que vius, nen. Tot està fet una merda, però no vull que caiguis en la desídia, ni en el pessimisme. Vull que t'impliquis en les coses, que siguis crític amb el que t'envolta."
Merlí Bergeron

El guionista de Merlí ens ha obert les portes del seu món creatiu per explicar-nos algunes coses sobre la gènesi de la història, els personatges, el procés de construcció de la trama i algunes coses més. Li agraïm la seva amabilitat i us convidem a llegir aquesta entrevista on trobarem alguna sorpresa.

Héctor Lozano, creador i guionista de Merlí
1- D’entrada cal felicitar-te per l’èxit assolit (premis, venda de drets a l’estranger, fenomen fan, etc.). Podríem dir que ha igualat o superat l’èxit de sèries anteriors a Tv3 emblemàtiques com Polseres Vermelles, Cites o Plats Bruts. Com has viscut l’èxit de Merlí? 

M’ha sorpres però només en part. Crec que tenia molts ingredients per triomfar (adolescents, un prota curiós), llavors l’exit ha estat constatar que la sèrie és comercial, a part també de ser interessant a nivell dels temes filosòfics que tractem. La fórmula adolescents + filosofia ha triomfat. Estic encantat amb l’èxit, evidentment. A part de Netflix, Canal plus França l’ha comprada, i també estem pendents que es confirmin les adaptacions que es faran a Alemanya i Italia. 

2- Com va néixer la idea de Merlí?

Jo estava escrivint a la Riera, de tv3, i tenia ganes de fer el meu propi projecte. Vaig deixar la serie per dedicar-me només a fer un projecte personal. Va costar una mica, però finalment, quan menys m’ho esperava va sorgir a través d’una conversa amb un amic professor de literatura. Em va explicar que va tenir un alumne agorafobic que no anava a classe, i a qui ell visitava cada dos dies a casa seva. També em va explicar que havia fet trampes al certamen literari. Aquí vaig veure clar un protagonista, i vaig escriure la idea original. 

3- A l’hora de crear els personatges quins criteris hi ha per escollir els noms? A banda d’en Merlí hi ha algun personatge que tingui un nom de ressonàncies històriques i/o simbòliques?
No. Els he agafat perquè em sonaven bé, i crec que els hi queda molt bé a cadascun d’ells el nom, son noms que són identificables, això és important. Merlí en canvi, havia de ser un nom curiós, que no tingués tothom, i amb aquest toc magic del mago Merlín. Ell tambe fa màgia amb els alumnes, no?

4- Ets lector habitual de filosofia, o t’hi has endinsat expressament per crear la sèrie?

Jo estava estudiant filosofia a la UB quan vaig començar el projecte. Va ser casualitat. Quan vaig tenir la idea de Merlí de seguida vaig tenir clar que seria profe de filo. La filosofia m’interessa des de fa temps. 

5- Crear un capítol de Merlí porta molta feina. Treballes amb una escaleta o bíblia clarament estructurada o deixes marge per canviar trames a mida que la sèrie es construeix?

S’ha de ser molt flexible. La Biblia en guió mai és sagrada. Si no et saps sortir d’allà, malament. Treballo amb l’argument, després faig escaletes, i després diàlegs. Però sempre vaig endavant i enrere, retocant fins a l’últim moment el guió, fins i tot en el plató de rodatge. 

6- Seguint amb la pregunta anterior hi ha personatges que degut al pes dels actors que els interpretaven han tingut girs o més protagonisme en la segona temporada, i potser en la tercera?

Hi ha persomatges que tenien poc pes dramàtic a la primera com la Tania i el Marc, i vaig voler donar-los més presencia. Però és que a més he descobert dos grans actors, l’Elisabet Casanovas i l’Adrian Grosser. Els vaig donar més pes sabent que ho donarien tot i respondrien fantàsticament. 

7- Suposo que demanar-te un personatge preferit de la sèrie seria una crueltat, com haver d’escollir entre el pare i la mare, però podries fer una llista dels 5 que més t’agraden i per quina raó?

El Merlí, evidentment. Per la seva complexitat i contradiccions. El Pol i la seva família m’inspiren moltissim: el Pol esta ple de mascares, i això trobo molt interessant perquè dona molt de joc. La Tània és encantadora i molt humana, crec que milers de noies s’hi identifiquen. El Marc, el graciós a classe que a casa ho passa malament, però que viu en la seva intimitat el seus problemes. Eugeni, el profe de català. A l’inici li tenia mania, però m’encanta perquè el Pere Ponce li ha donat un toc divertit i humà que li va perfecte. 

8- El capítol de Freud, segons com jo ho vaig percebre, se’ns va aixecar una mica el “vel de maya” de tota la sèrie en el sentit que tota ella és molt freudiana i que aquest capítol no podia haver estat mai el primer perquè conèixer la teoria de Freud al principi hauria estat un spoiler immens. Estàs d’acord amb això o és una apreciació excessiva per part meva? 

No ho he vist així. Però tens raó de que és molt freudiana. M’encanta el psicoanalisis, i crec que he psicoanalitzat molt els personatges a l’hora d’escriure. 

9- A la sèrie surten filòsofs que normalment no estan als temaris oficials (com Zizek, els Taoistes o Michel de Montaigne). És una necessitat tècnica, pel fet que cada capítol porta el nom d’un filòsof diferent, o hi ha una voluntat de reivindicar tota aquesta filosofia “marginal” que és tan rica com desconeguda?

És una barreja de les dues coses. Em prenc la llicencia de que el prota parli del que li doni la gana a classe, i evidentment això és una serie, i a cada capitol ha de parlar d’un filòsof diferent. T’imagines que parlés durant 4 capitols seguits de Plató? No mola. No és comercial, és avorrit fer-ho així. Que té més lògica? Sí. Però la lògica en una sèrie pot resultar avorrida. 

10- Els artistes són creadors de màscares i alhora desenmascaradors ja que a partir de mentides construeixen veritats i a partir de veritats construeixen històries de ficció, metàfores que permeten comprendre la vida humana. En això la filosofia s’assembla molt a la literatura. Creus que en Merlí sovint diu coses que l’Héctor Lozano vol explicar o fer reflexionar al món, a la societat?
Merlí i els Peripatètics

Completament. Hi ha molt de mi en el Merlí i en els joves de la sèrie. Soc molt esponja, absorbeixo tot el que m’envolta i ho volco a la sèrie. Soc molt observador i tinc memòria, qualitats importantíssimes per escriure. 

11- La homosexualitat (i en certa manera la bisexualitat) és un dels temes tractats a la sèrie. Aquestes reflexions podem dir que neixen al Banquet de Plató que és, al meu entendre, un text fonamental de la nostra cultura. Estàs d’acord amb que parlem de l’amor sense saber d’on ve; i que l’hem construït al voltant d’una paraula unívoca en la qual convergeixen sentiments i maneres d’expressar-lo molt diferents?

Si, i tant. Com diu el Merlí citant el banquet, hi ha molters maneres d’estimar. Això m’anava bé per dir-li en altres paraules al Bruno: m’és igual si ets gay i t’entenc i et recolzo. La sèrie parla de llibertat sexual, de no posar etiquetes, etc... Crec que és un missatge que ha calat fons en els adolescents, i sobretot estic molt content perquè a llatinoamerica arriba la serie amb Netflix, i tots sabem que a alguns d’aquests paísos no hi ha tanta llibertat sexual. Hi ha molta feina a fer encara. Si la serie ha pogut ajudar, perfecte. 

12- En Pol és al meu entendre un personatge profundament filosòfic perquè és un buscador de la seva identitat a través de l’amor, al qual rebutja però al que acabarà arribant. I en Merlí també crec que està fent aquest viatge, aquesta gnosi personal a còpia d’encerts i errors. Resumint creus que com deia Freud i Leonard Cohen va embellir encara més: l’amor no té cura, però és la cura de tots els mals?

No penso mai en aquests termes, però entenc el que dius i potser va per aquí, sí. El Pol crec que ha de treure’s les mascares, i enamorar-se... ja veurem de qui i com...

13- La història de la filosofia té dos grans temes: l’amor i la mort. Potser la filosofia en origen era més una saviesa de l’amor que un amor per la saviesa ja que no hi havia tant coneixement intel·lectual en les societats on va sorgir. En la teva sèrie hi ha hagut molt d’amor, i sexe clar, però la mort hi és representada en passat. Tinc la intuïció que hi haurà alguna mort “a la família” i que ens doldrà molt. És així???

Si fos així, no t’ho diria. Seria fer un spoiler de la serie. Tampoc un mag et desvelarà el seu truc de màgia. No m’agrada gens parlar del que passara a la serie i acostumo a contestar amb vaguetats... La mort també hi ha estat representada en present, però. Ha mort més d’un personatge: àvia del Pol, profe Santi...

14- Francesc Orella ha resultat l’actor idoni per fer el paper. Com va resultar la seva elecció? Teníeu molts actors per al càsting?

Va sorgir després de descartar Lluis Homar per raons de agenda. Ara mateix no imagino cap altre Merlí, és un crak l’Orella, cada dia em sorpren i m’aporta alguna cosa nova. 

15- La feina de l’escriptor i el guionista és molt solitària, en el sentit que crea en la intimitat, caçant al vol anècdotes en un bar, familiars, lectures, altres creadors... Quines són les grans influències d’Héctor Lozano en la tasca creativa? I quin filòsof és el seu preferit?

Influencies: el cinema clàssic, teatre classic, jo soc molt classic, penso que esta tot escrit. Ara llegeixo David Copperfield i m’ho estic pasant molt bé. S’apren molt llegint i veient cinema, i tambe observant la realitat. Ja esta tot fet, inventar alguna cosa nova és moooolt dificil. Merlí és nou en algun sentit, perque és una formula no feta abans la de filo i adolescents, però en el fons és la relació profe-alumne, i això sí que estava fet... 

16- Com es veu Héctor Lozano d’aquí uns anys?

Espero que escrivint. Cinema, és la meva assignatura pendent. 

Moltes gràcies!!

Versión en español

1- De entrada hay que felicitarte por el éxito alcanzado (premios, venta de derechos en el extranjero, fenómeno fan, etc.). Podríamos decir que ha igualado o superado el éxito de series anteriores a TV3 emblemáticas como Pulseras Rojas, Citas o Platos Sucios. ¿Cómo has vivido el éxito de Merlín?

Me ha sorprendido pero sólo en parte. Creo que tenía muchos ingredientes para triunfar (adolescentes, un prota curioso), entonces el éxito ha sido constatar que la serie es comercial, en parte también de ser interesante a nivel de los temas filosóficos que tratamos. La fórmula adolescentes + filosofía ha triunfado. Estoy encantado con el éxito, evidentemente. Aparte de Netflix, Canal Plus Francia la ha comprado, y también estamos pendientes de que se confirmen las adaptaciones que se harán en Alemania e Italia.

2- ¿Cómo nació la idea de Merlín?

Yo estaba escribiendo en la Riera, de tv3, y tenía ganas de hacer mi propio proyecto. Dejé la serie para dedicarme sólo a hacer un proyecto personal. Costó un poco, pero finalmente, cuando menos me lo esperaba surgió a través de una conversación con un amigo profesor de literatura. Me contó que tuvo un alumno agorafóbico que no iba a clase, y al que él visitaba cada dos días en su casa. También me contó que había hecho trampas en el certamen literario. Aquí vi claro un protagonista, y escribí la idea original.

3- A la hora de crear los personajes qué criterios hay para escoger los nombres? Aparte de en Merlín hay algún personaje que tenga un nombre de resonancias históricas y / o simbólicas?

No. Los he cogido porque me sonaban bien, y creo que les queda muy bien a cada uno de ellos el nombre, son nombres que son identificables, esto es importante. Merlín en cambio, tenía que ser un nombre curioso, que no tuviera todos, y con ese toque mágico del mago Merlín. Él también hace magia con los alumnos, no?

4- Eres lector habitual de filosofía, o te has adentrado expresamente para crear la serie?

Yo estaba estudiando filosofía en la UB cuando empecé el proyecto. Fue casualidad. Cuando tuve la idea de Merlín enseguida tuve claro que sería profe de filo. La filosofía me interesa desde hace tiempo.

5- Crear un capítulo de Merlín lleva mucho trabajo. Trabajas con una escaleta o biblia claramente estructurada o dejas margen para cambiar tramas a medida que la serie se construye?

Hay que ser muy flexible. La Biblia en guión nunca es sagrada. Si no te sabes salir de allí, mal. Trabajo con el argumento, después hago escaletas, y después diálogos. Pero siempre voy adelante y atrás, retocando hasta el último momento el guión, incluso en el plató de rodaje.

6- Siguiendo con la pregunta anterior hay personajes que debido al peso de los actores que los interpretaban han tenido giros o más protagonismo en la segunda temporada, y tal vez en la tercera?

Hay persomatges que tenían poco peso dramático en la primera como Tania y Marc, y quise darles más presencia. Pero es que además he descubierto dos grandes actores, Elisabet Casanovas y Adrian Grosser. Les di más peso sabiendo que lo darían todo y responderían fantásticamente.

7- Supongo que pedirte un personaje preferido de la serie sería una crueldad, como tener que escoger entre el padre y la madre, pero podrías hacer una lista de los 5 que más gustan y por qué razón?

El Merlín, evidentemente. Por su complejidad y contradicciones. El Pol y su familia me inspiran muchísimo: el Pol está lleno de máscaras, y eso encuentro muy interesante porque da mucho juego. Tania es encantadora y muy humana, creo que miles de chicas se identifican. Marc, el gracioso en clase que en casa lo pasa mal, pero que vive en su intimidad sus problemas. Eugenio, el profe de catalán. Al inicio le tenía manía, pero me encanta porque Pere Ponce le ha dado un toque divertido y humano que le va perfecto.

8- El capítulo de Freud, según como yo lo percibí, se nos levantó un poco el "velo de maya" de toda la serie en el sentido de que toda ella es muy freudiana y que este capítulo no podía haber sido nunca el primero porque conocer la teoría de Freud al principio habría sido un spoiler inmenso. Estás de acuerdo con esto o es una apreciación excesiva por mi parte?

No lo he visto así. Pero tienes razón de que es muy freudiana. Me encanta el psicoanalisis, y creo que he psicoanalizado mucho los personajes a la hora de escribir.

9- En la serie salen filósofos que normalmente no están en los temarios oficiales (como Zizek, los Taoístas o Michel de Montaigne). Es una necesidad técnica, debido a que cada capítulo lleva el nombre de un filósofo diferente, o hay una voluntad de reivindicar toda esta filosofía "marginal" que es tan rica como desconocida?

Es una mezcla de las dos cosas. Me tomo la licencia de que el prota hable de lo que le dé la gana en clase, y evidentemente esto es una serie, y cada capítulo tiene que hablar de un filósofo diferente. Te imaginas que hablara durante 4 capítulos seguidos de Platón? No muela. No es comercial, es aburrido hacerlo así. Que tiene más lógica? Sí, pero la lógica en una serie puede ser muy aburrida.

10- Los artistas son creadores de máscaras al tiempo desenmascaradors ya que a partir de mentiras construyen verdades y a partir de verdades construyen historias de ficción, metáforas que permiten comprender la vida humana. En esto la filosofía parece mucho a la literatura. Crees que a menudo Merlín dice cosas que Héctor Lozano quiere explicar o hacer reflexionar al mundo, a la sociedad?

Completamente. Hay mucho de mí en el Merlín y en los jóvenes de la serie. Soy muy esponja, absorbía todo lo que me rodea y lo volco en la serie. Soy muy observador y tengo memoria, cualidades importantísimas para escribir.

11- La homosexualidad (y en cierto modo la bisexualidad) es uno de los temas tratados en la serie. Estas reflexiones podemos decir que nacen en el Banquete de Platón que es, en mi opinión, un texto fundamental de nuestra cultura. Estás de acuerdo con que hablamos del amor sin saber de dónde viene; y que lo hemos construido alrededor de una palabra unívoca en la cual convergen sentimientos y maneras de expresarlo muy diferentes?

Si, y tanto. Como dice Merlín citando el banquete, hay muchas maneras de amar. Esto me iba bien para decirle en otras palabras al Bruno: me da igual si eres gay y te entiendo y te apoyo. La serie habla de libertad sexual, de no poner etiquetas, etc ... Creo que es un mensaje que ha calado hondo en los adolescentes, y sobre todo estoy muy contento porque en latinoamerica llega la serie con Netflix, y todos sabemos que a algunos de estos países no hay tanta libertad sexual. Hay mucho trabajo por hacer todavía. Si la serie ha podido ayudar, perfecto.

12- Pol es en mi opinión un personaje profundamente filosófico porque es un buscador de su identidad a través del amor, al que rechaza pero al que acabará llegando. Y en Merlín también creo que está haciendo este viaje, esta gnosis personal a base de aciertos y errores. Resumiendo crees que como decía Freud y Leonard Cohen embelleció aún más: el amor no tiene cura, pero es la cura de todos los males?

Nunca pienso en estos términos, pero entiendo lo que dices y quizás por ahí, sí. El Pol creo que debe quitarse las máscaras, y enamorarse ... ya veremos de quién y cómo ...

13- La historia de la filosofía tiene dos grandes temas: el amor y la muerte. Quizás la filosofía era en origen más una sabiduría del amor que un amor por la sabiduría ya que en las sociedades donde surgió no había un acervo intelectual tan grande como ahora. En tu serie ha habido mucho amor, y sexo claro, pero la muerte está representada en pasado. Tengo la intuición de que habrá alguna muerte "a la familia" y que nos dolerá mucho. Es así ???

Si fuera así, no te lo diría. Sería hacer un spoiler de la serie. Tampoco un mago te desvelará su truco de magia. No me gusta nada hablar de lo que pasara en la serie y suelo contestar con vaguedades ... La muerte también ha estado representada en presente, sin embargo. Ha muerto más de un personaje: abuela del Pol, profe Santi ...

14- Francesc Orella ha resultado el actor idóneo para hacer el papel. Como resultó su elección? Teníais muchos actores para el casting?

Surgió tras descartar a Lluis Homar por razones de agenda. Ahora mismo no imagino otro Merlín, es un crak l'Orella, cada día me sorprende y me aporta algo nuevo.

15- El trabajo del escritor y el guionista es muy solitaria, en el sentido de que crea en la intimidad, cazando al vuelo anécdotas en un bar, familiares, lecturas, otros creadores ... ¿Cuáles son las grandes influencias de Héctor Lozano en la tarea creativa? Y qué filósofo es su favorito?

Influencias: el cine clásico, teatro clásico, yo soy muy clásico, pienso que esta todo escrito. Ahora leo David Copperfield y me lo estoy pasando muy bien. Se aprende mucho leyendo y viendo cine, y también observando la realidad. Ya esta todo hecho, inventar algo nuevo es muuuuy dificil. Merlín es nuevo en algún sentido, porque es una fórmula no hecha antes de filo y adolescentes, pero en el fondo es la relación profe-alumno, y eso sí que estaba hecho ...

16- Como se ve Héctor Lozano dentro de unos años?

Espero que escribiendo. Cine, es mi asignatura pendiente.

¡Muchas gracias!


3 comentaris: